Terug naar jouw balans vanuit meer ‘willen’!

Wat ‘moet’ jij allemaal ? ?

Heb jij weleens bijgehouden hoeveel hoevaak je over ‘moeten’ denkt en spreekt ? Of over dingen die je niet wilt? Of waar je aan ‘moet’ voldoen?

Gericht op de eisen van anderen?

Als je herkent dat je veel spreekt over ‘moeten’ is de kans groot dat je gericht bent op de eisen van anderen en jezelf geleefd of gevangen voelt. Dit kan erin sluipen zonder dat je het door hebt. Nu is het zo dat wanneer je jezelf in dienst stelt naar dingen die je ‘moet’ van anderen ‘hoef’ je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen. Of als je jezelf in dienst stelt van een (kritisch) stemmetje in je hoofd. In dienst staan van de ander en ‘moeten’ gebruiken is een vorm van vermijden. Misschien ben je bang om verkeerde beslissingen te nemen? Het kan heel veilig voelen om dat aan een ander over te laten. Echter is de vraag of dit ook echt fijn en veilig voelt als het gaat om het leven naar wat jij belangrijk vindt. Moeten kan je energie heel klein maken en je benauwd laten voelen. Heb je er weleens op deze manier naar gekeken?

Van ‘moeten’ naar ‘mogen’

Hmm ? ik heb het woord ‘moeten’ nu al meerdere keren gebruikt en merk tijdens het schrijven dat het mij al een gevoel van gevangenschap geeft. Ik wil je graag meenemen naar de feiten en misschien wel je bevrijding? Wat dan? Nou…. wees jezelf bewust dat je dingen ‘mag’. Ja… we hebben verplichtingen in het leven en toch kun je deze formuleren naar willen.

Hoe ik mezelf betrapte

Ik betrapte mezelf erop toen ik het eens bij had gehouden dat ik het meer zei dan ik dacht. Het maakte mezelf heel bewust en het interne gesprek met mezelf kwam op gang. Oké als ik dit niet wil. Wat wil ik dan wel? ‘Ik kan niet blijven want ik ‘moet’ nog studeren werd: Ik ga nu want ik wil graag nog even studeren. Ik wil dat oprecht graag en het is een eigen keuze dat ik studeer! Het voelt en klinkt anders. Het flapt er soms nog weleens uit en dat dwingt om na te denken. Het geeft meer het gevoel van vrijheid, autonomie en in de lead staan. Achter het stuur van mijn leven!

Meer welbevinden door spreken over ‘willen’

In mijn eigen experiment kun je zien wat de observatie, het nadenken erover en het anders praten erover mij een ander gevoel gaf. Waarom is dit nou zo fijn om mee aan de slag te gaan? Spreken over wat je niet wilt of wel wilt is van grote invloed op jouw welbevinden. Mensen die meer spreken over wat ze wél willen ervaren structureel meer welbevinden. Door meer te spreken over wat je wel wilt wordt steeds meer duidelijk wat jij belangrijk vindt en worden je waarden zichtbaar. Je neemt verantwoordelijkheid voor wat jij wilt en voor jouw keuzes (Bron: ACT).

Wat wil jij?

Denk je nu: hee ik herken dat ik aan de eisen van anderen wil voldoen, mezelf wegcijfer, geleefd voel, uit balans voel. Vind je het lastig om je eigen keuzes te maken en laat je dat dan ook meestal aan een ander over? Wil je dit anders? Ga dan eens op zelfonderzoek uit. Kleine oefening met mooie impact om jouw leven te leven naar hoe jij dat wilt.

Nu jouw experiment? 😉

Wat kom jij hierin tegen? Houd de komende dagen eens bij wat je tegenkomt bij jezelf (en ook leuk om eens te observeren hoe anderen in je omgeving hiermee omgaan) en als je ‘moeten’ tegenkomt in je spreken of schrijven ga dan eens na of je het opnieuw kunt zeggen op schrijven vanuit ‘mogen’ of ‘willen’.

Ik ben heel nieuwsgierig wat het doet en hoe dit voor jou werkt? Laat je het mij weten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *