Ken je deze oplossing voor het maken van lastige keuzes in je loopbaan al?

Tijdens een loopbaancoach sessie, koos mijn coachee twee inspiratiekaarten; een rotonde bord en een scrabble bord met de tekst ‘help me’. Deze kaarten met allerlei verschillende beelden en voorwerpen kunnen helpen om de beleving van dat moment naar buiten te laten komen.

Ze had een paar weken geleden besloten om een stap te zetten in haar loopbaan. Ze wist wat ze wilde….tot ze werd bestookt door wat haar geest haar te vertellen had. Het voelde alsof ze in cirkels bleef denken en voelen. Wat als blijven in de huidige situatie pijn doet, maar vooruit bewegen ook? Als beide opties zo spannend of pijnlijk voelen…waar ga ik dan voor? Dit vraagstuk legde ze bij mij neer om hier meer inzicht in te krijgen.

Terug naar de waarden:

Als jij je wilt ontwikkelen, is het helpend om je eigen kernwaarden goed te kennen, de uiteindelijke fundamenten van waaruit jij wilt werken. Ze zijn een innerlijk kompas. Jouw belangrijkste waarden zijn te beschouwen als richting gevers waar je altijd naar terug kunt keren bij de keuzes die je maakt. Het zijn jouw principes over wat voor jou een zinvol werkleven is.

Persoonlijke ontwikkeling:

We keerden in dit gesprek samen terug naar een belangrijke waarde van haar, persoonlijke ontwikkeling. Een nieuwe stap zou lastig zijn, pijn doen, dus misschien beter om het niet te doen? Want pijn is niet fijn. We bespraken de acceptatie van pijn en het verzet dat zij nu voelde. Wat als de pijn er mag zijn? We legden deze waarde naast de pijn die zij voelde bij het nemen van een nieuwe stap in haar loopbaan; opnieuw beginnen onzekerheid, bang om te fouten te maken. Ook zag ze in hoe de huidige situatie haar eigenlijk ook pijn gaf.

We legden de pijn van deze twee situaties naast haar persoonlijke kompas, haar persoonlijke waarden. Dit voelde als een andere pijn dan die zij voelt in de huidige situatie. De optie om te blijven in haar huidige baan met de nieuwe functie omschrijft ze als; niet kunnen groeien, afremming, geen uitdaging, uitputtend, maar lijkt veilig.

Groeipijn:

Twee opties die pijn doen, waarbij in de eerste optie de pijn samengaat met het wegcijferen van haar belangrijkste waarde. De tweede optie; de sprong wagen zou ook onvermijdelijke pijn met zich meebrengen. Ze zegt dan ja tegen de volle ervaring van het leven en gaat voor wat zij belangrijk vindt. Die stap maken en gaan voor haar belangrijkste waarde: persoonlijke ontwikkeling. Met vallen, opstaan, onzekerheid, fouten leren maken, ontwikkelen! Ze bedacht ook dat als ze de stap waagt, ze om steun kan vragen. We kwamen uit op het woord ‘groeipijn’ de pijn die samengaat met groei. Dit is een andere pijn!

Het doet mij denken aan hoe we opgroeien. Een jong kind leert lopen met vallen en opstaan. Soms levert het vallen een bult of schram op. Een puber in een groeispurt heeft pijnlijke spieren en gewrichten – fysieke pijn. Staan wij in ons volwassen leven voor een nieuwe uitdaging die onze uit onze comfortzone haalt, kan dit ook pijn geven. Wij krijgen mogelijk dan ook te maken met emotionele pijn, groeipijn.

Voluit leven EN pijn:

Als ze de stap zet, kiest zij daarin voor wat zij belangrijk vindt met de acceptatie voor voluit leven. Veranderen, een nieuwe stap, het onbekende, het oude laten. Dit kan pijn doen. Die pijn kan ervan weerhouden de stap te maken die nodig is. Ze heeft de sprong genomen. Ze kiest voor de nieuwe stap in haar loopbaan en gaat voor wat zij belangrijk vindt.

Waar ga jij voor?

Herken je zo’n situatie? Waar ga je dan voor? Het lijkt soms dat de enge sprong naar het nieuwe, onbekende, meer pijn geeft. Maar is dit echt zo? Als je jouw waarden kent, weet jij weer te navigeren en voluit te leven met ook die onvermijdelijke pijn. Acceptatie dat nieuwe mooie stappen samen kunnen gaan met pijn. Stappen die je anders zou missen vanuit een situatie die ook pijn kan doen.

Ik herken deze ‘groeipijn’ wel bij mezelf. Herken jij het? Zie je het als een kans om te groeien en voluit te leven? Of werkt het juist belemmerend en blijf je in cirkels draaien? Ik kan je helpen jouw kernwaarden duidelijk te krijgen.

Wil jij hier ook mee aan de slag? Stuur mij een bericht via de contact pagina!

Sanne