Doe jij al de goede dingen voor jezelf?

Doe jij al de goede dingen voor jezelf?

Haar werk nam steeds meer tijd in beslag, waardoor haar hobby’s en interesses in haar privétijd, waar ze zo blij van werd, steeds vaker opzij werd geschoven. Door uitputting maakte ze er geen tijd meer voor vrij. Ze had op haar werk geen werkzaamheden meer waar ze bevlogen van werd.Uitputting was het gevolg. Haar baan gaf haar geen energie meer. Ze kreeg een burn-out.

Onderzoek laat zien dat bevlogenheid de beste bescherming is tegen burn-out verschijnselen. Uit interviews blijkt dat bevlogen werknemers proactief zijn en worden gekenmerkt door het nemen van initiatief wanneer ze vast dreigen te lopen op hun werk, terwijl opgebrande werknemers zich een speelbal van de omstandigheden voelen en eerder passief afwachten.

Bevlogen werknemers zorgen er bovendien voor dat ze hun eigen positieve feedback genereren; opgebrande werknemers blijken hiertoe niet in staat en zitten gevangen in een negatieve spiraal.

Ten slotte is er bij bevlogenheid sprake dat wat de medewerker belangrijk vindt qua waarden en normen overeenkomt met datgene waar de organisatie voor staat; bij burn-out komen deze wederzijdse waarden en normen juist niet overeen (Schaufeli et al. 2001).

Wat is het?

Bevlogenheid is het gevoel dat je bruist van de energie. Dat je plezier en voldoening haalt uit je werk. Je zet al je mogelijkheden en talenten in om je werk zo goed mogelijk te doen.Bevlogenheid bouwt aan je veerkracht en laat veerkracht datgene zijn wat jou weerbaar maakt in je leven.

Het zijn niet alleen de nare dingen, situaties, die veel impact op je hebben. Het is vooral het gebrek aan het toevoegen van goede dingen voor jou die er toe doen. Dat brengt het evenwicht.
Ben je geneigd om juist de goede dingen weg te halen om de minder goede dingen meer tijd en ruimte te geven? Dan ga je steeds meer af van je bevlogenheid en dus je welzijn.

En ja, er zijn ook dingen die je gebeuren die lastig zijn, die impact hebben. Wat jou dan overeind gaat houden is het inplannen van de goede dingen voor jou in je werk(leven).Ik betrek ‘leven’ er ook bij, omdat je ook in je privéleven de dingen wilt doen waar jij blij van wordt. Waar ga jij goed op qua sport, hobby et cetera. Blijf dit doen, doe er meer van! Doe de goede dingen voor jou!

Het vraagt wel iets van je: vraag je je af hoe jij de goede dingen kunt behouden of verhogen?Zelfinzicht kweken? Als je weet hoe het werkt voor jou, kun je het toevoegen aan je werk en je privéleven.

In mijn praktijk zie ik dat het niet vanzelfsprekend is om je bewust te zijn van wat je blij maakt. Wanneer stel jij jezelf deze vraag? Hoe weet jij dit van jezelf als je het niet kan voelen? Ik kan je helpen te leren voelen. Ik help jou hierin te vertragen en om samen op onderzoek uit te gaan.

Mijn vraag voor jou: weet jij wat jou bevlogen maakt en doe jij de goede dingen? Wil je jouw bevlogenheid ontdekken?

Ik help je graag.