Dit wil je graag weten over je kwaliteiten…

Mensen die tijdens het werk hun kwaliteiten inzetten, zijn energieker, positiever en creatiever. Ze voelen zich gewaardeerd, zelfverzekerder en zitten goed in hun vel.

Dit begint met kennis van je eigen kwaliteiten. Afgelopen weken gingen een aantal van mijn coachees aan de slag met het ontdekken hiervan waarbij zij ook een beroep doen op anderen.

Elke keer weer zijn mijn coachees onder de indruk van wat het brengt (en ik ook!)

– Dat wat ze wel of niet wisten over zichzelf komt bewust in het vizier
– Daarmee maken zij makkelijker de koppeling naar werk waar we blij van worden
– Het geeft een diepere verbinding met deze kwaliteiten door er meerdere opdrachten mee te doen (onderzoeken, opschrijven, oplezen).

Het geeft dus zelfkennis, praktisch handvat en zelfvertrouwen.

Ik krijg altijd de reactie van mensen dat iedereen dit een keer zou moeten doen. Dat ze anderen dit ook gunnen omdat ze het zelf zo helpend vonden.

Wat ik daar vanuit het systeemperspectief deel met mijn coachee is dat een groep of team waar wij in zitten een enorme invloed kan hebben op wat wij wel of niet laten zien van onze kwaliteiten.

Veelal wordt er uitgegaan van het idee dat ons gedrag wordt bepaald door onze persoonlijkheid.

Als we dit vanuit het systeemperspectief bekijken: dit werkt niet als we ons als individu begeven in een groep of team.

Misschien herken je het wel van jezelf dat je in een team zat waar jij het gevoel had dat je totaal niet kon laten zien wat je in huis had terwijl je dit wel in je hebt.
Omdat je je belemmerd voelde. Of juist andersom, dat je merkte dat je jezelf juist wel goed kon laten zien. Deze verschillen bestaan. De context heeft invloed op hoe wij ons gedragen.

De interactie tussen de mensen in het team en hoe competent zij daarin zijn met elkaar legt de basis voor veiligheid en daarmee de kans om jezelf te laten zien en je kwaliteiten te laten zien.

Zeker in het begin wanneer je als nieuw teamlid binnenkomt is het sowieso zoeken naar je plek in het team en gaat daar ook energie naartoe. Het team als geheel gaat weer opzoek naar een nieuw evenwicht. Dit is een normaal proces in groepen/teams.

Dit is lang niet altijd bekend bij mijn coachees waardoor ik ook wel heb gezien dat mensen onbegrip naar zichzelf ervaren als zij niet (direct) volledig tot hun recht lijken te komen in de nieuwe baan.

Echter; wanneer een team een vaag gezamenlijk doel heeft, met veel onduidelijkheid over de rollen en de interactie niet leidt tot gedragen besluiten?

Dan kan het zijn dat je in een team terecht bent gekomen waar het onveilig blijft als dit niet teambreed wordt opgehelderd.
Doe er je voordeel mee en neem het mee opweg naar je nieuwe job.

Wil jij ook je o.a. eigen kwaliteiten leren kennen en nog meer te weten komen over waar jij je op voor kunt bereiden als je in een nieuwe baan en team komt?

In mijn trajecten krijg je mijn expertise als loopbaancoach en systemisch teamcoach en help je graag.

Contact is snel gelegd via mijn contactpagina 🙂